PANDEMİDE KOBİ OLMAK
Hayata dair alışkanlıkları alt-üst etmeye devam eden koronavirüs pandemi salgını, ekonomiyi de ciddi ölçüde etkilemeyi sürdürüyor.
Ülkemizde salgının ekonomik etkilerini en çok hissedenlerin başında ise;
- KOBİ’ler,
- Küçük Esnaf,
- Zorunlu olarak kapatılan hizmet sektörü çalışanları,
- Kısa çalışma ödeneği veya nakit ücret desteğine mahkum olanlar,
- Asgari ücretle çalışanlar gelmektedir.
Türkiye’deki işletmelerin yüzde 99 ’unu, istihdamın yüzde 75’ünü, ihracatın ise yüzde 60’ini oluşturan ekonominin lokomotif olan kobiler pandemi günlerinde neler yapmalıdır.
e-ticarete ve dijital dünya;
Kobiler e-ticaret başta olmak üzere iş, ürün ve hizmetleriyle ile uyumlu tüm dijital platformlarda yer almalı ve küçük de olsa bütçeler ayırmalıdır.
e-ticareti mevcut platformlarda yapabilecekleri gibi kendi web siteleri ve mobil uygulamaları ile de yapmaları müşteriye güven verecektir.
Türkiye’de vatandaşların %79 internet kullanıcısı ve özellikle karantina süreci ile ülke nüfusunun %75’i ise aktif olarak sanal ortamda vakit geçiriyor. Bu nedenle pazarlama için dijital dünyada ürün ve hizmetlere dair tanıtımlar ve reklamlar yapılmalıdır.
Pazarlama her zaman önemlidir;
Ürettiğiniz ürün veya sunduğunuz hizmet ne kadar iyi olursa olsun müşteriye tanıtamadıktan sonra satmak imkansızdır. Özellikle de pandemi döneminde değişen müşteri beklentilerine uygun doğru hedefe doğru yöntemlerle ulaşmak için pazarlama şarttır. Kobiler, müşteri ihtiyaçlarını anlık karşılayabilmek için müşteri memnuniyetini ve beklentilerini merkeze koymalıdırlar. Her memnun müşterinin işletmeye yeni müşteriler kazandıracağı, yani müşterisini pazarlamacısı yapabilen ve bu sayede maliyetsiz pazarlamacıları olan kobilerin kazanacağı aşikardır.
Güçlü Sermaye: Çalışanlar;
İşletmenin en güçlü sermayesi çalışan iş gücüdür. KOBİ’ler pandemi döneminde kaliteli ulaşılabilir ürün ve hizmetlerin yanında çalışanlarının verimliliğine ve motivasyonunu da odaklanmalıdır. Çalışanların başta sağlık olmak üzere ekonomik özgürlükleri, iş yerinde ki huzurları ve iş yerine ulaşımları bu dönemde daha çok ön plana çıkarılmalıdır. Uzaktan yapılabilecek işler için uzaktan çalışma teşvik edilmelidir.
İletişim ve iş birliği;
Pandemi döneminde tedarik ve sevkiyat sürelerinin aksamaması alternatif ürün ve hizmetlerin birlikte pazarlanması için tedarikçilerle, müşterilerle, lojistik firmaları ve çalışanlarımızla işbirliği ve iletişim içinde olmalıdır.
Ayrıca kısa çalışma ödeneği, izine gönderilen çalışanlar için nakit ücret desteği, sgk primleri desteği, kira desteği, gelir kaybı desteği, ciro kaybı desteği, KOSGEB hibe ve kredi destekleri gibi benzer devlet desteklerini yakından takip edebilmek ve maksimum avantajları sağlamak için mali müşavirler, sosyal güvenlik kurumu, İşkur, KOSGEB ve mesleki odalar ile daha çok işbirliği, danışmanlık hizmeti ve fikir alış-verişi yapılmalıdır.