• BIST 100

    11478,13%4,12
  • DOLAR

    50,01% 0,05
  • EURO

    56,17% 0,32
  • GRAM ALTIN

    6499,13% 3,11
  • Ç. ALTIN

    10443,16% 2,03

Yüzme, bel fıtığı oluşumunu engellemez!

Yüzme, bel fıtığı oluşumunu engellemez!

Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Emre Ünal, yüzme ve bel fıtığı arasındaki ilişkiyi değerlendirdi.

Yüzme, bel fıtığı oluşumunu engellemez!

Bel fıtığı olanlar doğru ve düzenli spor yapmalı

Her bel ağrısının suçlusunun, bel fıtığı olmadığını belirten uzmanlar her bel fıtığının da ağrı yapmadığını söylüyor. Doğru yapılan her türlü sporun genel beden sağlığı ve bel fıtığı üzerinde olumlu etkileri olduğunu dile getiren Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Emre Ünal, “Yüzme sporu, en az diğer sporlar kadar faydalıdır ancak genel kanının aksine bel fıtığını önleme konusunda farkı yoktur. Bel fıtığı olan veya bel fıtığı ameliyatı olmuş bir kişinin hayatında mutlaka spor olmalı.” dedi.

Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Emre Ünal, yüzme ve bel fıtığı arasındaki ilişkiyi değerlendirdi.

Yaşlanmanın kaçınılmaz sonucu: Bel Fıtığı

Bel fıtığının, omurga kemikleri arasında bulunan, disk adı verilen kıkırdak dokularının çeşitli sebeplere bağlı olarak bozulması ve omuriliğe doğru yer değiştirmesi sonucu ortaya çıkan rahatsızlık olduğunu ifade eden Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Emre Ünal, “Yaşımız ilerledikçe, vücudumuzda her dokuda yıpranma olduğu gibi, disklerde de yıpranmalar ve bozulmalar olur. Bu sebeple bilinenin aksine, bel fıtığı bir hastalık değil, yaşlanmanın kaçınılmaz ve doğal bir sonucudur. Bel fıtığı, omurilikten çıkan sinirleri ezmeye başladığında veya ağrıya sebebiyet verdiğinde hastalık haline gelir.” dedi.

Her bel ağrısının suçlusunun, bel fıtığı olmadığını belirten Ünal, “Her bel fıtığı da ağrı yapacak diye bir kaide yok. Bu nedenle inatçı bel ağrısı yaşayan bir kimsenin, beyin cerrahisi uzmanı tarafından muayene edilerek, ağrının sebebinin bel fıtığı kaynaklı olup olmadığının araştırılması ve buna göre tedavisinin düzenlenmesi gerekir.” şeklinde konuştu.

Yüzme tüm kas gruplarını aynı anda çalıştırır

Yüzmenin bel fıtığına iyi gelip gelmediği sorusuna değinen Op. Dr. Emre Ünal, “Sadece yüzme değil, doğru yapılan her türlü sporun genel beden sağlığı ve bel fıtığı üzerinde olumlu etkileri tartışılmaz bir gerçek. Ancak bir noktaya dikkat çekmek lazım, ‘doğru yapılan’ spordan bahsediyoruz. Yüzme, vücudumuzda neredeyse tüm kas gruplarını aynı anda çalıştıran, sadece kas güçlenmesini sağlamakla kalmayarak, kalp-damar sistemimizi de aynı anda çalıştıran komple bir spordur. Ancak yüzmenin zorlukları da vardır. Müstakil ve havuzlu bir evde oturmadığınız sürece, ev şartlarında yapmak mümkün değil. Mutlaka yakında bir tesise gitmeniz gerekir. Bu tesislerde yüzme öncesi ve sonrası duş alma zorunluluğu da olduğu için, bu rutine ayrıca vakit ayırılması gerekir.” şeklinde konuştu.

Soğuk mevsimlerde yüzmek bel ağrısına neden olabilir

Dört mevsimi yaşayan ülkemizde, özellikle soğuk havalarda yapılmasının zor bir spor olduğunun altını çizen Ünal, “Kapalı bir havuza gidilse bile, havuz çıkışında kişinin kendini soğuktan koruyamaması bel ağrısına ve gribal enfeksiyonlara sebebiyet verebilir. Yüzmenin, genel sağlık açısından faydalı olabilmesi için, en az 10 dakika, doğru postür ve ritim ile ara vermeden yapılması gerekir. Toplumun yüzde kaçı doğru postür ile 10 dakika hiç durmadan yüzebilir ki? 2016 yılında Avrupa Omurga Derneği Dergisi’nde yayınlanan bir makalede, yarışmalara katılan yüzücüler ile, hiç spor yapmayan 200 kişi karşılaştırılmış ve iki grup arasında bel fıtığı gelişimi konusunda belirgin fark görülmemiştir. Tüm bunlar göz önüne alındığında, yüzmenin hem vakit hem de bedensel anlamda talepkâr bir spor olduğu görülüyor. Öte yandan diğer sporlar ile kıyaslandığında da bel fıtığı konusunda fazladan bir fayda sağlamadığı ortaya çıkıyor.” açıklamasını yaptı.

Yüzme faydalı ancak fıtık oluşumunu önlemede fark oluşturmuyor

Doğru yapılan her türlü sporun genel beden sağlığına faydalı olduğunu yineleyen Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Emre Ünal, “Yüzme sporu, en az diğer sporlar kadar faydalıdır ancak genel kanının aksine bel fıtığını önleme konusunda farkı yoktur. Kişinin düzenli spor yapması için, bu sporu yaparken zevk alması ve yeterli vakti ayırabilmesi gerekir. Aksi halde süreklilik sağlanamaz.” dedi.

Ünal sözlerini şöyle tamamladı:

“Bel fıtığı olan veya bel fıtığı ameliyatı olmuş bir kişinin hayatında mutlaka spor olmalı. Ancak bu sporun yüzme sporu olma zorunluluğu yok. Hangi sporu yapacağına kişi zamanına, kişisel zevklerine göre karar vermeli.”



GENÇ SİYASETÇİ BATUHAN ÇETİN ÇALIŞMALARI İLE DİKKAT ÇEKİYOR!

GENÇ SİYASETÇİ BATUHAN ÇETİN ÇALIŞMALARI İLE DİKKAT ÇEKİYOR!

AK Parti İstanbul’dan gençlere doğum günü sürprizi

Sancaktepe’den Türkiye’ye Örnek Model: “30 Ayda Büyük Değişim”

Başkan Ormancı'dan Teşekkür Mesajı

AK Parti İstanbul İl Başkanlığı eğitim çalıştayı düzenledi

CHP Çekmeköy'den Cumhuriyet Yürüyüşü

Çekmeköy'de Anlamlı Bir Dernek Açıldı

Çekmeköy AK Parti'den Vatandaşlara Destek Sürüyor

TÜSEKON GENEL BAŞKANI MURAT TEKİN'DEN TEŞEKKÜR..

MİSİAD ÜSKÜDAR ŞUBE BAŞKANI BURHAN MAKIROĞLU'DAN 29 EKİM MESAJI

ÜMRANİYE’DE ORGANİK ATIKLAR DOĞAYA KAZANDIRILIYOR

BAŞKAN İSMET YILDIRIM’A “İSTANBUL’DA YILIN BELEDİYE BAŞKANI” ÖDÜLÜ

Tüsekon Başkanı Murat Tekin Başkan'a Büyük Destek

ÜMRANİYE AK PARTİ MUHTARLARLA BULUŞTU

Sancaktepe AK Parti Mevlana Mahallesi İrtibat Bürosu Açıldı

Serkan Çelikel'e Sivas'ın Enleri Ödülü

Türkiye Diyanet Vakfı Çekmeköy Şubesi Kadın Kollarından “Bir Oyuncak Bir Umut” Projesi

KAYA ÇARDAK, TOKAT TANITIM GÜNLERİ’NDE HEMŞERİLERİYLE BULUŞTU

ÇEKMEKÖY GİRESUNLULAR DERNEĞİ’NDEN İSTİŞARE TOPLANTISI

ASİAD Genel Başkanı Yücel Yalçınkaya Ankara Valisi Canbolat’ı Makamında Ziyaret Etti

Sancaktepe AK Parti'den İstişare Toplantısı