• BIST 100

    14155,46%0,76
  • DOLAR

    42,69% 0,23
  • EURO

    50,15% 0,06
  • GRAM ALTIN

    5897,70% 0,71
  • Ç. ALTIN

    9533,17% 2,62

Yemekten sonra tatlı isteği nasıl engellenir

Yemekten sonra tatlı isteği nasıl engellenir

Anadolu Sağlık Merkezi Hastanesi’nden Beslenme ve Diyet Uzmanı Derya Eren, yemekten sonra artan tatlı isteğinin nedenlerini ve bu dürtünün nasıl kontrol edilebileceğini anlattı.

Yemekten sonra tatlı isteği nasıl engellenir

Anadolu Sağlık Merkezi Hastanesi’nden Beslenme ve Diyet Uzmanı Derya Eren, yemekten sonra artan tatlı isteğinin nedenlerini ve bu dürtünün nasıl kontrol edilebileceğini anlattı.

Bazı günler yemeği bitirir bitirmez tatlı arayışına girmek neredeyse bir refleks gibi hissedilir. Bu dürtünün genellikle; kan şekeri dalgalanmaları, öğünde alınan karbonhidrat türü, bağırsak hormonlarının etkisi ve ödül merkezi aktivasyonu ile ilişkili olduğunu açıklayan Anadolu Sağlık Merkezi Hastanesi’nden Beslenme ve Diyet Uzmanı Derya Eren, “Özellikle kan şekerini hızlı yükselten yoğun karbonhidratlı bir öğünün ardından beyne ‘enerjiye ihtiyacım var’ sinyali gönderilir. Toplum olarak işlenmiş gıdaları azaltmak, lif tüketimini artırmak ve su içmeyi alışkanlık hâline getirmek tatlı isteğinin ve tüketiminin azalmasına yardımcı olur” dedi.

Sağlıklı kişilerde yemekten sonra tatlı istemenin genelde bir hastalık belirtisi değil, vücudun kan şekerini ayarlarken verdiği doğal bir tepki olduğunu belirten Anadolu Sağlık Merkezi Hastanesi’nden Beslenme ve Diyet Uzmanı Derya Eren, “Öğün sonrası insülin artışıyla birlikte kan şekeri düşüşe geçer ve bu hafif düşüş beyne tatlı tüketimiyle hızlı enerji sağlama mesajı verebilir. Ancak burada sorun kan şekeri değerleri değil, düşüşün hızıdır. Araştırmalar, özellikle basit karbonhidrat ağırlıklı beslenen bireylerde bu isteğin daha belirgin olduğunu gösteriyor” açıklamasında bulundu.

Yeterli sıvı alımı tatlı krizlerini azaltabilir

Dünya Sağlık Örgütü’nün günlük serbest şeker tüketiminin toplam kalorinin yüzde 5’ini aşmamasını önerdiğini belirten Eren, “Tatlı krizlerini yönetebilmek için; dengeli beslenme, liften zengin öğünler, düşük glisemik indeksli yani kan şekerini bir anda fırlatmayan karbonhidratlar, yeterli protein ve sağlıklı yağ tüketimi çok önemli. Glisemik yanıtı düzenleyen bu beslenme modeli ani kan şekeri düşüşünü önler. Yapılan araştırmalar; düzenli uyku, stres yönetimi, kısa yürüyüşler ve sıvı alımının da tatlı isteğini azalttığı fikrini destekler. Ayrıca davranışsal teknikler, porsiyon kontrolü ve alternatif sağlıklı tatlılar da bu isteği azaltmada etkili olabilir” dedi.

Psikolojik temelli de gelişebilir

Yapılan bazı çalışmaların, yemek sonrası dopamin yanıtının azaldığı bireylerde tatlı isteğinin belirginleştiğini dile getiren Eren, “Tatlı isteği biyolojik olduğu kadar davranışsal bir tepki de olabilir. Stres, kaygı, yorgunluk, uyku düzensizliği ve ödül mekanizmasının aşırı çalışması tatlı isteğini artırabilir. Araştırmalar; stres anında kortizolün yükseldiğini, bunun da karbonhidrat yönelimini artırdığını ortaya koyuyor. Özellikle duygusal yeme davranışı olan kişilerde tatlı isteği daha sık ve daha yoğun görülür. Bu nedenle tatlı krizini önlemede psikolojik faktörler göz ardı edilmemeli” dedi.



İstanbul Kızılay Merkez Şubesi'ne 2 Ödül Birden

TÜRK KIZILAY’IN İYİLİK GEMİSİ YARDIMLARI GAZZE’DE SICAK YEMEK DAĞITIMI GÜNLÜK 35 BİNE YÜKSELDİ

ÜMRANİYE’DE GENÇLERİN YENİ BULUŞMA NOKTASI: BİR BAŞKA BURGER AÇILDI

ÜMRANİYE’DE DAYANIŞMANIN SICAKLIĞI: HER GÜN İKİ ÖĞÜN YEMEK HİZMETİ

Başkan Orhan Çerkez Cemevi'nde Kütüphane Açtı

ÜMRANİYE’DE TOPRAK SANATLA BULUŞUYOR

ÜMRANİYELİ GENÇLER HAVACILIKLA BULUŞTU: KARİYER YOLCULUKLARINA YENİ BİR UFUK

SOSYAL HAYATA KATILIMI GÜÇLENDİREN YENİ BİR YAŞAM ALANI: ASUDE ENGELSİZ YAŞAM KAFE HİZMETTE

SIFIR ATIK EĞİTİMİ İLE ÜMRANİYE’DE ÇEVRE BİLİNCİ GÜÇLENİYOR

ÜMRANİYE’DE AHŞAP BASKI EĞİTİMLERİ 6 YILDIR ARALIKSIZ DEVAM EDİYOR

AK Parti Çekmeköy'den ‘Durmak Yok Yola Devam’ Mesajı

Şaban Sert ve Ekrem Karaçöl Reşadiye ve Hüseyinli'de Saha Çalışması Yaptı

Yeşilay'ın Yedam Hizmeti Takdir Topluyor

AK Parti Çekmeköy İlçe Başkanlığı'ndan Geniş Çaplı Saha Çalışması

Güyad Başkanı Tahsin Söğüt'ten Basın Açıklaması

Ormancı'dan Şehit Aileleri ve Gazilere Ziyaret

Çekmeköy Belediyesi Evde Bakım Hizmetleri İle Takdir Topluyor

Yılmaz Sezgin'den Kızılay Genel Merkezi’ne Ziyaret

Kaymakam Çelik'ten Yeşilay'a Ziyaret

AK Parti Çekmeköy İlçe Başkanlığı Heyetinden Yeşilay'a Ziyaret

Başkan Çerkez Çocuk Gündüz Bakımevi Projesini Yerinde Denetledi