• BIST 100

    17148,87%-1,10
  • DOLAR

    45,73% -0,10
  • EURO

    53,38% 0,07
  • GRAM ALTIN

    6686,84% 0,85
  • Ç. ALTIN

    10725,86% 0,00

Uzmanından Dissosiyatif Kimlik Bozukluğu Değerlendirmesi

Uzmanından Dissosiyatif Kimlik Bozukluğu Değerlendirmesi

İstanbul Okan Üniversitesi Hastanesi Uzman Klinik Psikolog Müge Leblebicioğlu Arslan kişilik bölünmesi teşhisi ve tedavisi konularında önemli noktalara değindi.

Uzmanından Dissosiyatif Kimlik Bozukluğu Değerlendirmesi

Kişilik bozukluğu günümüzde az yaygın olarak görülen psikiyatrik bozukluk olsa da toplumda ve klinik ortamlarda kişilik bozukluklarına rastlanabilmektedir. İstanbul Okan Üniversitesi Hastanesi Uzman Klinik Psikolog Müge Leblebicioğlu Arslan kişilik bölünmesi teşhisi ve tedavisi konularında önemli noktalara değindi.

Halk arasında çoklu kişilik bozukluğu olarak bilinen dissosiyatif kimlik bozukluğu nadir görülen bir ruhsal bozukluktur. Bu bozukluğa sahip kişilerde, birden fazla kişilik ya da alter olarak adlandırılan, farklı benlik algıları ve kimlikleri bulunur. Her bir alterin kendine özgü anıları, yaşı, inançları, dış görünümü, konuşma tarzı, tercihleri, isimleri ve davranışları olabilir.    

Dissosiye olmayı bir bütünün parçalanma hali olarak düşünebiliriz. Psikolojik anlamda bu parçalanma halini bilinç, algı, duyu, bellek, kimlik ve bedensel ayrışma olarak tanımlayabiliriz. Bu ruhsal parçalanma karşısında, kişi ruhsal anlamda bütünlüğünü sağlama çabasına girebilir. Dissosiyatif kimlik bozukluğunda bu bütünlüğün farklı kimlikler yardımıyla sağlandığını düşünebiliriz.

Alter kimlikler iki veya daha fazla olabilir. Ortaya çıkan bu farklı kimliklerin birbirini tanımaması ve alter kişilikler arasındaki değişimin ani olması dissosiyatif kimlik bozukluğunun belirgin özelliklerindendir. Çoğunlukla dışarıdan bakıldığında şımarıklık ya da bilerek yapıyor gibi yorumlanan bu kişilikler sanılanın aksine kişi için oldukça gerçektir. Bu gerçeklik ayrı bir kişilik ya da kişiliğin bir uzantısı olarak kişi tarafından algılanmaktadır.

Belirtileri;

Kimlik ve hafıza bozuklukları: Kişi, kimliğinin bir kısmını veya tamamını unutma veya farklı bir kimlik yaşıyormuş gibi hissetme yaşayabilir.

Bilinçli kontrolün kaybı: Alterler arasında ani ve istemsiz geçişler yaşanabilir.

Geri dönüşler: Kişi, geçmişte yaşadığı travmatik olayları tekrar yaşıyormuş gibi hissedebilir.

Depersonalizasyon ve derealizasyon: Kişi, kendi bedeninden veya çevresinden kopmuş gibi hissedebilir. Kendi bedenine ya da çevresine karşı yabancılaşabilir.

Farklı sesler veya görseller duyma: Kişi, alterlerin seslerini duyduğunu veya onları gördüğünü hissedebilir.

Depresyon ya da anksiyete: İntihar düşünceleri, uyku bozuklukları, kaygı, baş ağrıları ve konsantrasyon güçlüğü gibi belirtiler eşlik edebilir.

Nedenleri: 
Dissosiyatif kimlik bozukluğunun kesin nedeni bilinmemekle birlikte, çocukluk döneminde yaşanan şiddetli ve tekrarlayan travmalar bozukluğun gelişmesinde önemli bir risk faktörüdür. Bu travmalar, dissosiyasyona neden olarak farklı kişiliklerin oluşmasına yol açabilir. Ayrıca bozukluğun oluşumunda genetik faktörlerden de literatürde bahsedilmektedir.

Tedavi: 
Belirtiler ilk seanslarda örtük olabilir. Dissiyasonun neden olduğu ikincil belirtiler ilk olarak göze çarpabilir. Örneğin, öfke kontrolünde güçlük, ilişki problemleri ya da çocuksu tavırlar bu belirtilere örnek verilebilir. Kişiler genellikle bu sebeplerle terapiye başvurmaktadırlar. Dissosiyatif kimlik bozukluğunda psikoterapi oldukça önemlidir. Psikoterapist, travmatik anıların işlenmesine, alterler arasındaki iletişimi ve iş birliğini geliştirmeye ve sağlıklı başa çıkma mekanizmaları oluşturmaya yardımcı olur. Bunun yanında aile bireylerine yönelik gerekli görülen durumlarda psikoeğitim verilebilir. Bazı durumlarda ilaç tedavisi de destekleyici olarak kullanılabilir.



BAŞKAN İSMET YILDIRIM, BAYRAMLAŞMA VE FETİH KUTLAMA PROGRAMI’NA KATILDI

ÜMRANİYE’DE KURBANLIK KESİMLERİ HİJYENİK ŞARTLARDA YAPILDI

ÇEKMEKÖY’DE BAYRAM MESAİSİ ARALIKSIZ SÜRÜYOR

Misiad Üsküdar Ailesi'nden Kurban Bağışı

Başkan Sırmacı Kurban Bağışını Kızılay'a Yaptı

Başkan Çerkez Kurban Bağışını Kızılay'a Yaptı

Esat Kalay'dan Bayram Öncesi Vatandaşlara Ziyaret

Çekmeköy Belediyesi Bayram Öncesi İbadethaneleri Temizledi

ÇEKMEKÖY AK PARTİ'DEN VATANDAŞLARA BAYRAM ÖNCESİ ZİYARET

Başkanı Hüseyin Çakmak’dan Kurban Bayramı Mesajı

Başkan Feyzullah Torlak Çoçuklara Milli Forma Hediye Etti

Başkan Torlak Demokrasi Caddesi'nde Vatandaşlarla Sohbet Etti

Başkan Yalçınkaya Tezgah Başına Geçerek Döner Yaptı

Çekmeköy Belediyesi Bayramda Mezar Ziyaretleri İçin Arçaç Tahsis Etti

Şehit Yakınları ve Gaziler Derneği Yolda

Serkan Çelikel'den Emniyet Müdürü Şen'e Sivas Hatırası İsimlik

Sivas Vadi Federasyonu'ndan Öğerencilere Bayram Harçlığı

Başkan Çerkez Personelle Bayramlaştı

Ahmet ziyauddin Gümüşhanevi Hazretleri Güyad tarafından Anıldı

AK Parti İstanbul İl Teşkilatından İlçeler Arası Veleybol Turnuvası

ÜMRANİYE’DE 19 MAYIS BAYRAMI BÜYÜK BİR COŞKUYLA KUTLANDI