10358,46%0,26
40,15% 0,22
47,03% 0,08
4336,36% 1,24
6897,23% 0,94
Siyaset Bilimci Sabri Şenel: “Devletin Temeli Tek Dildir, Tek Bayraktır ve Tek Kimliktir”
Türkiye’de son günlerde yeniden alevlenen çok dillilik, özerklik ve kimlik siyaseti tartışmaları, kamuoyunda büyük dikkat çekti.
Bazı siyasi eleştirmenlerce gündemde tutulan bu tartışmalara bir açıklamada Eğitimci ve Siyaset Bilimci Sabri Şenel'den geldi.
Konu ile ilgili bir değerlendirme yapan Şenel, “Çatal Kazık Yere Geçmez” sözleriyle başlayan ve Türkçe'nin, Türk kimliğinin ve Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin bölünmez bütünlüğünü savunarak, millî birlik ve Türkçe üzerinden yeni tartışma yapmanın tehlikesine dikkat çekti.
“Giderek artan etnik odaklı taleplerin ve siyasi projelerin, Türkiye’nin üniter yapısını hedef aldığını düşünen çevreler, bu söylemlerin masum olmadığı konusunda hemfikirdir. Sosyal medyada binlerce kez paylaşılan bu bildiri niteliğindeki metin, farklı kesimlerden destek görürken; “Türk’ten, Türkçeden, vatandan, bayraktan ve Cumhuriyet’ten asla vazgeçmeyiz” cümlesi, milliyetçi duruşun ortak ifadesi haline geldi” diyen Şenel, "Söz konusu açıklamalarda, özellikle Türkçe'nin anayasal ve toplumsal statüsüne dikkat çekilerek, “Türkçeyi etnik dile indirgemek”, “devleti çok dilli yapıya dönüştürmek” gibi ifadelerin bir beka sorunu olduğu vurgulandı.
Şenel, “Kriptolar, devşirmeler, dönmeler ve emperyalist taşeronlar; etnikçilik, çoğulculuk ve sözde din istismarcılığı üzerinden Türk’ü, Atatürk’ü ve Türkçeyi hedef almaktadır. Bu çabalar, devletin çok dilli, parçalı ve federatif bir yapıya dönüştürülmesini amaçlamaktadır ” dedi.
“Özerklik ve yerel yönetim reformları adı altında bazı çevrelerin federalizm hazırlığı yaptığı ima edilerek, bunun “Kürdistan yolunun taşlarını döşemek” anlamına geldiğini” dile getiren Şenel, Bu süreçte milli hassasiyetlerin törpülenmeye çalışıldığına dikkat çekti.
Türkiye’nin karşı karşıya olduğu tehdidin sadece güvenlik odaklı değil, aynı zamanda kültürel ve yapısal olduğunu da dile getiren Şenel “Bir ülkede birden fazla resmi dil varsa, orada birden fazla millet anlayışı doğar. Bu, ayrışmanın kapısını aralar. Çok dillilik talebi, çok milletlilik zeminidir. Bu taleplerin bazı STK’lar ve sözde entelektüeller eliyle sunulması, onları masum kılmaz.” şeklinde konuştu.
Şenel, Türkiye Cumhuriyeti’nin temelinin Türk milleti, Türkçe dili ve üniter devlet yapısı üzerine kurulu olduğunu söyleyerek, “Bugün karşımıza çıkan talepler; özerklik, federasyon ya da ana dilde eğitim gibi isimlerle gelmektedir ama nihai hedef bellidir. Türkiye’yi etnik temelde parçalamak isteyenlerin söylemleri 100 yıl önceki Sevr projelerinin güncellenmiş halidir. Bu hassasiyetler, şehit ve gazilerin emanetidir. Bu emaneti gelecek nesillere onurla taşımak boynumuzun borcudur. Bu yükün altına gireriz, eziliriz; ama Türk’ten, Türkçeden, vatandan, bayraktan ve Cumhuriyet’ten asla vazgeçmeyiz” dedi.
Şenel, “Türkiye’de dil, kimlik ve millet tartışmalarının yüzeysel tartışmalar değil, doğrudan devletin varlığıyla ilgili bir meseledir. “Çatal Kazık Yere Geçmez” sözü ise, bu mücadelede direnişin ve kararlılığın sembolü haline geldi" dedi.