• BIST 100

    10358,46%0,26
  • DOLAR

    40,15% 0,22
  • EURO

    47,03% 0,08
  • GRAM ALTIN

    4336,36% 1,24
  • Ç. ALTIN

    6897,23% 0,94

Siyaset Bilimci Sabri Şenel: “Devletin Temeli Tek Dildir, Tek Bayraktır ve Tek Kimliktir”

Siyaset Bilimci Sabri Şenel: “Devletin Temeli Tek Dildir, Tek Bayraktır ve Tek Kimliktir”

Türkiye’de son günlerde yeniden alevlenen çok dillilik, özerklik ve kimlik siyaseti tartışmaları, kamuoyunda büyük dikkat çekti.

Siyaset Bilimci Sabri Şenel: “Devletin Temeli Tek Dildir, Tek Bayraktır ve Tek Kimliktir”

Türkiye’de son günlerde yeniden alevlenen çok dillilik, özerklik ve kimlik siyaseti tartışmaları, kamuoyunda büyük dikkat çekti.

Bazı siyasi eleştirmenlerce gündemde tutulan bu tartışmalara bir açıklamada Eğitimci ve Siyaset Bilimci Sabri Şenel'den geldi.

Konu ile ilgili bir değerlendirme yapan Şenel, “Çatal Kazık Yere Geçmez” sözleriyle başlayan ve Türkçe'nin, Türk kimliğinin ve Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin bölünmez bütünlüğünü savunarak, millî birlik ve Türkçe üzerinden yeni tartışma yapmanın tehlikesine dikkat çekti.

“Giderek artan etnik odaklı taleplerin ve siyasi projelerin, Türkiye’nin üniter yapısını hedef aldığını düşünen çevreler, bu söylemlerin masum olmadığı konusunda hemfikirdir. Sosyal medyada binlerce kez paylaşılan bu bildiri niteliğindeki metin, farklı kesimlerden destek görürken; “Türk’ten, Türkçeden, vatandan, bayraktan ve Cumhuriyet’ten asla vazgeçmeyiz” cümlesi, milliyetçi duruşun ortak ifadesi haline geldi” diyen Şenel, "Söz konusu açıklamalarda, özellikle Türkçe'nin anayasal ve toplumsal statüsüne dikkat çekilerek, “Türkçeyi etnik dile indirgemek”, “devleti çok dilli yapıya dönüştürmek” gibi ifadelerin bir beka sorunu olduğu vurgulandı.

Şenel, “Kriptolar, devşirmeler, dönmeler ve emperyalist taşeronlar; etnikçilik, çoğulculuk ve sözde din istismarcılığı üzerinden Türk’ü, Atatürk’ü ve Türkçeyi hedef almaktadır. Bu çabalar, devletin çok dilli, parçalı ve federatif bir yapıya dönüştürülmesini amaçlamaktadır ” dedi.

“Özerklik ve yerel yönetim reformları adı altında bazı çevrelerin federalizm hazırlığı yaptığı ima edilerek, bunun “Kürdistan yolunun taşlarını döşemek” anlamına geldiğini” dile getiren Şenel, Bu süreçte milli hassasiyetlerin törpülenmeye çalışıldığına dikkat çekti.

Türkiye’nin karşı karşıya olduğu tehdidin sadece güvenlik odaklı değil, aynı zamanda kültürel ve yapısal olduğunu da dile getiren Şenel “Bir ülkede birden fazla resmi dil varsa, orada birden fazla millet anlayışı doğar. Bu, ayrışmanın kapısını aralar. Çok dillilik talebi, çok milletlilik zeminidir. Bu taleplerin bazı STK’lar ve sözde entelektüeller eliyle sunulması, onları masum kılmaz.” şeklinde konuştu.

Şenel, Türkiye Cumhuriyeti’nin temelinin Türk milleti, Türkçe dili ve üniter devlet yapısı üzerine kurulu olduğunu söyleyerek, “Bugün karşımıza çıkan talepler; özerklik, federasyon ya da ana dilde eğitim gibi isimlerle gelmektedir ama nihai hedef bellidir. Türkiye’yi etnik temelde parçalamak isteyenlerin söylemleri 100 yıl önceki Sevr projelerinin güncellenmiş halidir. Bu hassasiyetler, şehit ve gazilerin emanetidir. Bu emaneti gelecek nesillere onurla taşımak boynumuzun borcudur. Bu yükün altına gireriz, eziliriz; ama Türk’ten, Türkçeden, vatandan, bayraktan ve Cumhuriyet’ten asla vazgeçmeyiz” dedi.

Şenel, “Türkiye’de dil, kimlik ve millet tartışmalarının yüzeysel tartışmalar değil, doğrudan devletin varlığıyla ilgili bir meseledir. “Çatal Kazık Yere Geçmez” sözü ise, bu mücadelede direnişin ve kararlılığın sembolü haline geldi" dedi.



İMAM VE DEDE DUASI EŞLİĞİNDE ÇEKMEKÖY’DE AŞURE BEREKETİ

BAŞKAN YILDIRIM, YAZ OKULU ÖĞRENCİLERİYLE BOĞAZ TURU YAPTI

BAŞKAN YILDIRIM, HAC VAZİFESİNİ YERİNE GETİREN VATANDAŞLARI EVLERİNDE ZİYARET EDİYOR

SANATLA DOLU BİR YAZ: ÜMRANİYE’DE KARAKALEM KURSU ÖĞRENCİLERLE BULUŞTU

ÜMRANİYE BELEDİYESİ JUDO TAKIMI’NA AVRUPA KUPASI’NDAN 3 MADALYA

Başkan Gözükızıl'dan Eski Meclis Başkanı Şentop'a Ziyaret

AK Parti Çekmeköy Belediye Meclis Üyesi Arzu Kepenek Terör Saldırıları ve Leman Dergisi'ni Gündeme Taşıdı

ÜMRANİYE’DE AŞURE KAZANLARI KAYNAMAYA BAŞLADI

Ümraniye'de Vatandaşlara Aşure İkramı

Kamuran Kafe Kahvaltı Çekmeköy Nişantepe'de Açıldı

Sabri Şenel’den İklim Yasası İle İlgili Açıklama

YAZ SPOR OKULLARI DOLU DOLU GEÇİYOR

ESENEVLER MAHALLESİ YENİ ASFALTIYLA DAHA KONFORLU

ÜMRANİYE’DE PARKLARDA BAKIM, ONARIM VE YENİLEME ÇALIŞMALARI ARALIKSIZ DEVAM EDİYOR

ÜMRANİYE’DE OKÇULUK KURSLARIYLA KÜLTÜREL MİRAS YAŞATILIYOR

Ayyıldız Derneği Afrika’da İkram Sofraları Kuruyor

Önceki Dönem İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya ASİAD Heyetinden Ziyaret

RİSKLİ YAPILAR YENİLENİYOR ÜMRANİYE DÖNÜŞÜYOR

YUVAMIZ ÇEKMEKÖY’DE 2025-2026 EĞİTİM YILI İÇİN ÖN KAYITLAR BAŞLADI

SEMANUR YÜKSEL AVRUPA ŞAMPİYONU OLDU

MESUT ÖZİL, TRABZON PARK’TAKİ SPOR TESİSLERİNİ ZİYARET ETTİ