• BIST 100

    16709,75%-1,57
  • DOLAR

    43,87% 0,07
  • EURO

    51,77% 0,21
  • GRAM ALTIN

    7322,66% 0,60
  • Ç. ALTIN

    11832,60% 0,00

ÖFKELENEN ÇOCUĞA NASIL YAKLAŞILMALI ?

ÖFKELENEN ÇOCUĞA NASIL YAKLAŞILMALI ?

Uzman Klinik Psikolog Müjde Yahşi konu hakkında önemli bilgiler verdi.


ÖFKELENEN ÇOCUĞA NASIL YAKLAŞILMALI ?

Uzman Klinik Psikolog Müjde Yahşi konu hakkında önemli bilgiler verdi.

Öfke, herhangi bir şeyin engel olunması ile ortaya çıkan istenmeyen bir duygudur. Çocuklarda öfke nöbetleri çoğunlukla 1 ve 2 yaş aralığında sıklıkla kendini gösterir.Öfke nöbetinde sırasında çocuk; çığlık atma, bağırma, tekme atma,inatlaşma, vurma, kafasını vurma, kendini yere atma gibi davranışlar gösterir.Çocuk her ne kadar bağımsızlaşmayı arzu etsede anne ve babasına bağlıdır ve bu durumdayken fark etmesi öfke nöbeti yaşamasına sebep olur.

Öfkelenen bir çocuğa en doğru yaklaşım, çocukla birlikte öfkelenmemek yani sakinliğimizi koruyabilmektir. Şöyle düşünün karşınızda avazı çıktığı kadar bağırarak ağlayan bir çocuğunuz var ve siz de onunla birlikte öfkeleniyor ve ona bağırmaya başlıyorsunuz. Peki bu işe yarıyor mu? Hayır aksine çocuk kendisi anlamayan ve kendisine öfke ile karşılık veren kişiye karşı öfke biriktirmeye başlar ve bu biriken öfke zamanla öfke patlamalarına döner. Yapacağınız şey öfkesini yaşamasına izin vermenizdir, duygusuna değil davranışına sınır koymanızdır, peki nasıl? Mesela; "Oyuncaklarını toplamak istemiyorsun dimi ve bundan dolayı da öfkeleniyorsun hı hı ama dağıttın oyuncakları toplaman gerekiyor çünkü oyuncaklarını toplamadığında yeni bir oyuncak oynamamayı da seçmiş olursun” şeklinde hem duygu ve düşüncesini anlamış hem de seçimi ona bırakmış oluruz. Çocuğun yaşına ve gelişimine bakarak; pekiştireçler kullanabilir, alternatiflerler sunabilir ya da dikkatini farklı bir alana da çekerek duygularını regüle etmesinde çocuğa yardımcı olabiliriz. Bu yöntemlerle çocuğun anlaşılmamış, engellenmiş ya da reddedilmiş gibi olumsuz hislerin önüne geçerek öfke krizlerinin önüne geçebiliriz.

Bazı çocuklar daha sinirli,bu daha çok ne ile ilgili olabilir ?

Bazı çocukların daha fazla sinirli olması, anne ya da babasının da sinirli olması ile ilgilidir. Ya da çocuk geniş bir ailede yaşıyorsa o evin diğer üyelerinden birileri sinirli ise çocuk da sinirli yapı geliştirir. Mesela öfke anında öfkesini kontrol edemeyip kapı çarpan ya da yere kumanda fırlatan birini gören çocuk, kendi de öfkelendiğinde benzer tepkileri gösterir ve şöyle bir düşünce geliştirir: “Demek ki öfkelendiğimizde kapıları çarpmalıyız ve elimizde ne varsa sağa sola fırlatmalıyız.” Bu çıkarım ile çocuk yetişkini rol model alır.



Fatih Mehmet Ormancı Soğuk Sıcak Demeden Garip Gurabanın Yanında

Ayyıldız İlim Yayma ve Yardımlaşma Derneği'nden Gazze İftarı

Mustafa Ekşi'nin Ramazan Mesaisi Devam Ediyor

Çekmeköy AK Parti'den Hane İftarları Devam Ediyor

Başkan Çetinkaya Ramazan'da da Gönüllere Dokunmaya Devam Ediyor

AK Parti Çekmeköy İlçe Başkanlığı Yöneticilerinin Ramazan Mesaisi Devam Ediyor

Çekmeköy Belediyesi Ramazan Boyunca İftarda Çorba Dağıtmaya Devam Edecek

Başkan Nuray Utku Çekmeköy Müftüsü Abdulselam Özdere'yi Ziyaret Etti

AK Parti Şehit Gazi Komisyonu Başkanı Ormancı Şehitleri Unutmuyor

Başkan Yardımcısı Fevzi Varlı Muhtar Ziyaretlerini Sürdürüyor

Başkan Çerkez Şahinbey Caddesi'nde Esnafları Ziyaret Etti

Başkanlar Ümraniye Dernekler Platformu'nun İftarında Buluştu

Esat Kalay ‘Ramazan Paylaşmaktır’ Diyerek Yollara Düştü

Çekmeköy’de Bağımlılıkla Mücadelede Duruşumuz Nettir: Sıfır Tolerans

RAMAZAN’DA FIRIN VE PASTANELERE SIKI DENETİM

Fevzi Varlı Alemdağ'da Esnafları Ziyaret Etti

AK Parti Üsküdar İlçe Başkanlığı'ndan Ramazan Seferberliği

Başkan Çetinkaya, ‘Siz İftara Yetişemezseniz Biz Size Yetişiriz’ Dedi

Başkan Çetinkaya Yukarı Dudullu Mahallesi'nde Vatandaşları Ziyaret Etti

Çekmeköy Belediyesi'nden İftara Yetişemeyenlere Çorba İkramı

Başkan Ormancı'dan Özel Bireylere Ramazan Desteği