• BIST 100

    9356,04%-1,26
  • DOLAR

    38,77% 0,04
  • EURO

    44,08% 0,52
  • GRAM ALTIN

    4201,78% 1,92
  • Ç. ALTIN

    6731,05% 1,32

Menenjit hızla ilerleyerek saatler içinde ölümle sonuçlanabilir

Menenjit hızla ilerleyerek saatler içinde ölümle sonuçlanabilir

İstinye Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nuriye Taşdelen Fışkın, hastalığın belirtileri ve hastalıktan korunmanın yollarıyla ilgili bilgiler verdi.

Menenjit hızla ilerleyerek saatler içinde ölümle sonuçlanabilir

Menenjit vakalarındaki artış dikkat çekiyor. Bu artışa karşı uyarılarda bulunan uzmanlar menenjitten korunmak için, özellikle kalabalık alanlarda hijyen önlemlerine dikkat edilmesini, risk grubundakilerin aşılarını yaptırmasını ve hastalık belirtileri görüldüğünde en kısa sürede sağlık kuruluşlarına başvurulmasını öneriyor. İstinye Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nuriye Taşdelen Fışkın, hastalığın belirtileri ve hastalıktan korunmanın yollarıyla ilgili bilgiler verdi.

Son günlerde kamuoyuna yansıyan menenjit vakalarındaki artış, aileler ve sağlık çevrelerinde endişe yaratıyor. Uzmanlar, hızla ilerleyebilen bu enfeksiyon hastalığına karşı toplumun bilinçli olması gerektiğine dikkat çekiyor. İstinye Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nuriye Taşdelen Fışkın, özellikle “Neisseria meningitidis” bakterisinin yol açtığı olgulara karşı uyarılarda bulundu.

Hastalığın hızla ilerlemesinin ölümcül olabileceğini belirten Prof. Dr. Taşdelen Fışkın, “Menenjit; mikropların beyine ulaşmasıyla gelişen, beyin zarlarının iltihabıdır ve ölüm ya da kalıcı sakatlık riski taşır. Son günlerde gündeme gelen vakalar, ‘Neisseria meningitidis’ bakterisine bağlı olgularla ilişkili. Bu bakteriye bağlı gelişen hastalık, sağlıklı bireyleri ve özellikle de çocukları ve gençleri etkileme eğiliminde ve hızla ilerleyerek saatler içinde ölümle sonuçlanabilir” dedi.

Türkiye’de salgın ne durumda

Neisseria meningitidis’in dünyanın farklı bölgelerinde dönemsel salgınlara yol açtığını vurgulayan Prof. Dr. Taşdelen Fışkın, “Ülkemizde bu enfeksiyonlar endemik olarak görülüyor. Ancak mevcut sürveyans (izleme) verilerine erişimimiz olmadığından dolayı, şu anda salgın olup olmadığı konusunda net bir şey söyleyemeyiz” diyerek, Ocak–Mart 2025 döneminde Umre ziyaretine giden kişiler arasında 11 kişilik bir meningokoksik enfeksiyon küme vakası bildirildiği bilgisini de paylaştı.

Çocukları ve gençleri etkiliyor

“Meningokok bakterisi, en sık bir yaş altındaki çocuklar, 16–23 yaş arası gençler ve bağışıklık sistemi zayıf bireyleri etkiler. Özellikle hızlı ilerleyen meningokoksemi vakaları, saatler içinde şoka ve ölüme yol açabilir” diyen Prof. Dr. Taşdelen Fışkın, toplumun dikkatli olması gerektiğini vurguladı.

Ateş, baş ağrısı, bulantı belirtiler arasında

Hastalığın belirtileriyle ilgili de bilgi veren Prof. Dr. Taşdelen Fışkın, “Ateş, baş ağrısı, bulantı, döküntü, kusma, bilinç bulanıklığı ve koma gelişebilir. Bazı vakalarda menenjit gelişmeden doğrudan ‘meningokoksemi’ denilen ağır bir tablo ortaya çıkabilir. Bu durumda hızlı müdahale hayati önem taşır” diyerek hızlı müdahalenin önemine dikkat çekti.

Yakın temaslılara koruyucu tedavi şart

Hastayla yakın teması olanların koruyucu antibiyotik tedavisi alması gerektiğini belirten Prof. Dr. Taşdelen Fışkın, özellikle şu grupların dikkatli olması gerektiğini vurguladı:

“Aynı evde yaşayanlar, aynı sınıf, kreş, yurt veya kışlada kalanlar, hastayla yakın fiziksel temasta bulunanlar, uzun uçak yolculuğunda hastayla yan yana oturanlar, koruyucu ekipman olmadan hastaya müdahale eden sağlık çalışanları dikkatli olmalı. Bu kişilere antimikrobiyal profilaksi denilen koruyucu antibiyotik tedavisi, tercihen ilk 24 saat içinde verilmeli ama temas sonrası 14. güne kadar da uygulanabilir.”

Aşı ile korunmak mümkün

Prof. Dr. Taşdelen Fışkın, menenjit bağışıklığına yönelik ise şöyle konuştu: 

“Hastalığa karşı elimizde etkili aşılar var. ACWY serogrubuna karşı konjuge polisakkarit aşılar ve B serogrubu için rekombinan protein temelli aşılar uygulanıyor. Aşılar, özellikle bebekler, genç erişkinler ve bağışıklık problemi olan bireyler için hayati önem taşıyor.”



Çekmeköy AK Parti'den Anlamlı Bir Etkinlik

GENÇLİK FESTİVALİ’NDE PERA RÜZGARI

ÜMRANİYELİ GENÇLERE BOĞAZ’DA MEZUNİYET HATIRASI

ÜMRANİYE BELEDİYESİ’NDEN ANNE ADAYLARINA YÖNELİK GEBE EĞİTİM PROGRAMI

BAKAN ÖMER BOLAT VE BAŞKAN İSMET YILDIRIM, MODOKO AKADEMİ’NİN AÇILIŞINA KATILDI

ÜMRANİYE’DE 3.075 ÖĞRENCİ ÇANAKKALE RUHUNU YERİNDE YAŞADI

ÇEKMEKÖY’DE 19 MAYIS COŞKUSU

KADIN EMEĞİ MERKEZİ İÇİN BAŞVURULAR BAŞLADI

Kadınların ve Çocukların Güvende Olduğu Bir Çekmeköy İçin Toplanıldı

Elmalıkent Mahallesi Muhtar Adayı Seyit Dalgıç Gönüllere Dokunmaya Devam Ediyor

Ümraniye Şoförler Odası'ndan MHP'ye Ziyaret

MOTİVASYON BULUŞMALARI’NIN BU HAFTAKİ KONUĞU AKADEMİSYEN VE YAZAR NEVZAT TARHAN OLDU

İmam Hatipli Gençlerin Tebessüm Cafe Keyfi

ÜMRANİYE’DE 4-6 YAŞ KUR’AN KURSLARI YILSONU COŞKUSU YAŞADI

Çekmeköy'de Hemşireler Günü Kutlandı

BAHARIN MÜJDECİSİ HIDIRELLEZ, ÜMRANİYE’DE COŞKUYLA KUTLANDI

2025 Yılı Vekâletle Kurban Organizasyonu ve Yaz Kur’an Kursları Tanıtım Programı Düzenlendi

İş İnsanı ve Kanaat Önderi Burhan Makıroğlu'dan Önemli Mesaj

Çekmeköy Sivaslılar Derneği Anneleri Unutmadı

ÜMRANİYE TATLISU MAHALLESİ’NDE KENTSEL DÖNÜŞÜM PROJESİ BAŞLIYOR

SEMANUR YÜKSEL OLİMPİYAT YOLUNA EMİN ADIMLARLA İLERLİYOR