• BIST 100

    10617,86%-0,37
  • DOLAR

    32,18% 0,16
  • EURO

    35,03% 0,20
  • GRAM ALTIN

    2426,66% -0,10
  • Ç. ALTIN

    3896,67% -0,53

KRONİK BÖBREK YETMEZLİĞİNİN BU BELİRTİLERİNE DİKKAT!

KRONİK BÖBREK YETMEZLİĞİNİN BU BELİRTİLERİNE DİKKAT!

Memorial Ankara Hastanesi Nefroloji Bölümü’nden Prof. Dr. İhsan Ergün, ihmal edildiğinde böbrek kaybına kadar gidebilecek olan kronik böbrek yetmezliği hastalığı ve dikkat edilmesi gerekenler hakkında bilgi verdi.


KRONİK BÖBREK YETMEZLİĞİNİN BU BELİRTİLERİNE DİKKAT! 

Böbrekte, sebebine bakılmaksızın 3 aydan daha fazla süren fonksiyon kaybı yaşanması kronik böbrek yetmezliği olarak tanımlanıyor. Türkiye’de her 20 yetişkinden 1’inin kronik böbrek hastası olduğu biliniyor. Kadınlarda erkeklere oranla daha fazla görülen bu hastalığa yakalanma riski ileri yaşla birlikte belirgin ölçüde artıyor. Sigara kullanımı, diyabet ve hipertansiyon, böbrek taşı varlığı ve aile öyküsü gibi risk faktörlerine bağlı olarak gelişebilen kronik böbrek hastalığı erken evrelerinde çok fazla belirti vermediğinden sinsi bir hastalık olarak nitelendiriliyor. Kişide böbrek hastalığını düşündürecek işaretlerin başında ise sık idrara çıkma, idrarda kan, köpüklü idrar, ayakta ve ayak bileklerinde şişlik, yorgunluk ve uykusuzluk geliyor. Memorial Ankara Hastanesi Nefroloji Bölümü’nden Prof. Dr. İhsan Ergün, ihmal edildiğinde böbrek kaybına kadar gidebilecek olan kronik böbrek yetmezliği hastalığı ve dikkat edilmesi gerekenler hakkında bilgi verdi.

Yetmezlik sessiz sedasız ilerliyor

Sessiz ve derinden ilerleyen, son evrelere kadar neredeyse hiç belirti vermeyen ya da belirtileri başka hastalıklarla karıştırılan kronik böbrek yetmezliği tedavi edilmezse hastalar için diyalize ve böbrek nakline kadar uzanan ciddi bir tablo ortaya çıkabilir. Çoğu yetişkin, böbrek hastası olduğunu bilmeden hayatına devam ederken, bu sinsi hastalık her geçen gün biraz daha ilerlemektedir. Bu tür bir durumda kalmamak için 60 yaş üstü kişilerin, ailesinde böbrek yetmezliği öyküsü olanların, tansiyon ve şeker hastalarının mutlaka yıllık kontrollerini yaptırmaları tavsiye edilmektedir.  

Belirtiler varsa uzmana başvurun

Hastalığın kesin tanısı tıbbi tetkiklerde konulsa da, kişide kronik böbrek yetmezliğini düşündürecek bazı belirtilerden söz edilebilir:

·Sık idrara çıkma: Her zamankinden daha sık ve özellikle geceleri idrara çıkma

·Kanlı ve köpüklü idrar: İdrarda kan görülmesi ya da çırpılmış yumurta benzeri köpüklü idrar

·Ayak ve ayak bileklerinde şişlik: Böbrek işlevlerinin azalması ve sodyum tutulumunun artması nedeniyle ayak ve ayak bileklerinde şişme

·Yorgunluk ve uykusuzluk: Böbrek işlevlerinin azalmasına bağlı olarak kandaki kirliliğin artmasıyla ortaya çıkan halsizlik, yorgun hissetme ve uyuyamama

.Cilt kuruluğu ve kaşıntı

·İştahsızlık

·Kas krampları

Hastalığın seyri yavaşlatılabiliyor

Tedavinin ilk aşaması proteinden ve tuzdan kısıtlı diyete uyulması ile başlamaktadır. Böbreklere binen yükü azaltmak  ve böbrek hasarını önlemek için düşük proteinli ve az tuzlu beslenmenin çok etkili olduğu bilinmektedir. Diyabetik hastada hedef kan şekeri düzeylerine ulaşılması, hipertansif hastada ise etkin kan basıncı kontrolü sağlanması tedavideki temel ilkeler olarak öne çıkmaktadır. Tüm bunlarla birlikte sağlık kontrollerini aksatmamak ve uzman hekimin tavsiyelerine uymak da hastalığın bir sonraki evreye geçişini yavaşlatabilmekte hatta bazen durdurmaktadır. Ayrıca sürekli gözetim altında olmak kronik böbrek hastalığı evreleri ilerledikçe gelişen anemi (kansızlık), kemik mineral metabolizma bozuklukları, dislipidemi ve kardiyovasküler hastalıkların da erken tanı ve tedavisine olanak sağlamaktadır.

Son evrede tek seçenek nakil

Zaman içinde kronik böbrek yetmezliğinin ileri evrelerinde böbrekte işlev kaybı oluşmakta ve bu tablo da kişiyi organ nakline götürebilmektedir. Eğer tüm değerlendirmeler sonucu böbrek nakli açısından uygunluğu tespit edilir ve dördüncü dereceye kadar akrabaları arasından uyumlu bir canlı verici çıkarsa tedavide nakil sürecine geçilmektedir. Bir yakını olmayanlar ise kadavradan nakil için organ bekleme listesine dahil edilir. Böbrek nakli sonrası kişi sağlıklı bir yaşama kavuşabilmektedir.



ÜMRANİYE’DE KITALARI AŞAN KÜLTÜR SANAT YARIŞMASI: 20.’Sİ DÜZENLENEN YARIŞMAYA BÜYÜK İLGİ

TÜRK KIZILAY GAZZE’DE 10 BİN KİŞİ KAPASİTELİ AŞEVİYLE YENİDEN HİZMET VERMEYE BAŞLADI

YEŞİLAY, 74. OLAĞAN GENEL KURUL TOPLANTISI’NI 25 MAYIS GÜNÜ İSTANBUL’DA GERÇEKLEŞTİRDİ

RTÜK ve TİMBİR iş birliğinde ‘Türkiye Yüzyılında Dijital Yayıncılık’ Konferansı

SİVİL ANAYASA İÇİN SÖZ GENÇLERDE! GENÇLER SİVİL ANAYASAYA YÖNELİK TALEP VE FİKİRLERİNİ KONUŞMAK ÜZERE ‘’DEMOKRASİ VE ÖZGÜRLÜKLER ADASI’’NDA BULUŞTU

SOSYAL TESİSLER ENFLASYONA KAFA TUTUYOR

Siyaset Bilimci Sabri Şenel Gündemi Değerlendirdi

ALEMDAĞ VE ÇATALMEŞE MAHALLE SAKİNLERİNİ BAŞKAN ÇERKEZ DİNLEDİ

MEZUNİYET TÖRENLERİ BAŞLADI

SOSYAL TESİSLERDE YENİ DÖNEM

SÖZ SIRASI MUHTARLARDA

SİVİL ANAYASA İÇİN SÖZ GENÇLERDE! GENÇLER SİVİL ANAYASAYA YÖNELİK TALEP VE FİKİRLERİNİ KONUŞMAK ÜZERE ‘’DEMOKRASİ VE ÖZGÜRLÜKLER ADASI’’NDA BULUŞACAK

BAŞKAN ÇERKEZ KREŞ İÇİN İMZALARI ATTI

GENÇLER İSTEDİ, BAŞKAN ÜCRETSİZ ULAŞIM SERVİSLERİNİ HİZMETE ALDI

ÜMRANİYELİ ÇOCUKLAR 19 MAYIS’TA EN ŞEN FESTİVALDE DOYASIYA EĞLENDİLER

ÇEKMEKÖY’DE 19 MAYIS COŞKUSU

ALTIN KALPLİ SEMİH

22 BİN ÖĞRENCİNİN KATILDIĞI SPOR OYUNLARI'NDA ŞAMPİYONLAR BELLİ OLDU

BAŞKAN ÇERKEZ, HÜSEYİNLİ VE SIRAPINAR’DA VATANDAŞLARI DİNLEDİ

ÖZEL GENÇTEN AZİZ YILDIRIM’A JOSE MOURİNHO SORUSU

ÜTED'den Engelliler Haftası Programı Gerçekleştirildi