• BIST 100

    9279,21%2,25
  • DOLAR

    38,75% 0,36
  • EURO

    43,61% 0,20
  • GRAM ALTIN

    4148,82% 1,11
  • Ç. ALTIN

    6729,79% 0,00

Gıda Zehirlenmesi Neden Olur? Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Gıda Zehirlenmesi Neden Olur? Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Uzman Diyetisyen Didem Yıldız Küçük konu hakkında bilgiler verdi.

Gıda Zehirlenmesi Neden Olur? Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Uzman Diyetisyen Didem Yıldız Küçük konu hakkında bilgiler verdi.

Gıdaların çeşitli organizmalarla kontamine olması sonucu tüketilmesi ve sindirim sistemine girmesi sonucu oluşan hastalık durumuna gıda zehirlenmesi denmektedir.

Gıdaları işleme veya üretim aşamasındayken, depolanırken, nakliye sırasında veya hazırlanma aşamasında bulaşıcı organizmalar ile teması sonucu kontaminasyon oluşabilmektedir. Gıdaların yanlış saklanması, yanlış hazırlanıp kullanılması ya da yanlış pişirilmesi sonucunda da kontaminasyon riski oluşmaktadır. Gennelikle çapraz kontaminasyon sonucu gıda zehirlenmeleri görülmektedir. Zararlı organizmaların yüzeyden diğerine aktarılması sonucu oluşmaktadır. Çiğ yiyeceklerde sıklıkla görülebilmektedir. Örneğin salata gibi yiyecekler pişirilmediğinden zararlı organizmalar imha edilemez ve gıda zehirlenmesine yol açabilirler.

Kontamine besinlerin tüketiminden sonra hasta olup olmamak kontaminasyona yol açan organizma tipi, maruz kalma miktarı ve bireyin sağlık durumuna bağlıdır. Bebek ve çocukların etkilenme oranları daha yüksek olabilmektedir. Gebelik sırasında ise metabolizmadaki değişiklikler zehirlenme riskini arttırabilmektedir. Reaksyion gösterimi gebelik durumunda daha şiddetli olabilmektedir.

Kontaminasyona uğramış besinlerin tükettikten birkaç saat sonra zehirlenme belirtileri başlayabilmektedir. Mide bulantısı, ishal, kusma, ate, karın ağrısı ve krampları gibi belirtiler başlıca görülmektedir.

Gıda zehirlenmesi sırasında en sık görülen komplikasyon dehisrasyondur. Kusma ve ishal durumlarından kaybedilen sıvı kaybı yerine konmalıdır.

Gıda zehirlenmelerinin önüne geçmek için en önceliki olan şeyler ellerin, mutfak eşyalarının ve mutfak tezgahlarının sık sık yıkanmasıdır. Çiğ yiyecekler ve hazır yiyecekler birbirinden ayrı tutulmalıdır. Yiyecekleri hazırlarken veya saklarken çiğ et, kümes, balık hayvanları diğer besinlerden uzak tutularak çapraz kontaminasyonun önüne geçilmiş olunur. Yiyecekleri uygun ısıda pişirilmesi önemli bir noktadır. Bunun için gıda termometresi kullanılabilir. Bozulma riski olan gıdalafrı soğutarak veya dondurarak saklamak gerekebilir. Dondurulmuş gıdalar oda ısısında değil buzdolabında çözdürülmelidir.



Çekmeköy'de Depreme Hazırlık Toplantısı

Ayyıldız Derneği'nden Hayır Kermesi

EROL KOTAN ANA ORDER'DE AK PARTİ HEYETİNİ AĞIRLADI

Esnaf Sordu Başkan Cevapladı

İstanbul Üçyollular Derneği'nden DEVA Partisi'ne Ziyaret

12. GELENEKSEL ÇOCUK OYUNLARI VE FİZİKSEL ETKİNLİKLER KAPANIŞ TÖRENİ COŞKUYLA GERÇEKLEŞTİRİLDİ

ÜMRANİYE BELEDİYESİ’NDEN KURBANLIK KESİMİNDE HİJYEN SEFERBERLİĞİ

AK Parti Heyetinden Çegeder'e Ziyaret

ÜMRANİYELİ ÖĞRENCİLER ÇANAKKALE RUHUNU YERİNDE YAŞIYOR

ÇEKMEKÖY’DE HIDIRELLEZ ŞENLİĞİ COŞKUSU

ÜMRANİYE BİLİM VE TEKNOLOJİ MERKEZİ’NDE DERSLER BAŞLADI

ÜMRANİYE’DE İKİ YENİ 4-6 YAŞ KUR’AN KURSU HİZMETE AÇILDI

ÜMRANİYELİ MİNİKLER TOPRAKLA BULUŞTU, GELECEĞE UMUT EKTİ

KARADENİZ COŞKUSU ÜMRANİYE’DE YAŞANDI

Burhan Makıroğlu Yerel Basınla Buluştu

4 MAHALLEYE YENİ OTOBÜS HATTI MÜJDESİ

CUMHURBAŞKANI YARDIMCISI CEVDET YILMAZ VE BAŞKAN İSMET YILDIRIM, “VATANDAŞ SORUYOR, BAŞKAN CEVAPLIYOR” PROGRAMINDA ÜMRANİYELİLERLE BULUŞTU

Asiad'dan Dikkat Çeken Bir Etkinlik

Çekmeköy'de Giresunlular Çoşkusu

Sanayici ve iş insanı Erkan Güral AK Parti Genel Başkan Vekili Yardımcılığı görevine atandı

Çekmeköy Belediyesi Kent Konseyi'nden Kaymakam Çelik'e Ziyaret