• BIST 100

    15811,53%0,87
  • DOLAR

    43,35% 0,25
  • EURO

    51,27% 0,73
  • GRAM ALTIN

    6944,72% 1,57
  • Ç. ALTIN

    11200,48% 2,32

Çocuklarda Beyin Gelişimine Büyük Darbe! Sağlıksız Beslenmenin Tehlikeleri

Çocuklarda Beyin Gelişimine Büyük Darbe! Sağlıksız Beslenmenin Tehlikeleri

Sağlıksız beslenme alışkanlıkları çocuklarda dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu (DEHB) gibi bilişsel sorunları tetiklemektedir. Bu sorunları Doç. Dr. Işıl Göğcegöz sizler için detaylandırdı.

Çocuklarda Beyin Gelişimine Büyük Darbe! Sağlıksız Beslenmenin Tehlikeleri

Sağlıksız beslenme alışkanlıkları çocuklarda dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu (DEHB) gibi bilişsel sorunları tetiklemektedir. Bu sorunları İstanbul Okan Üniversitesi Hastanesi Psikiyatri bölümünden Doç. Dr. Işıl Göğcegöz sizler için detaylandırdı.

Dikkat Eksikliği Ve Hiperaktivite Bozukluğu Nedir?

Dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu (DEHB), çocukları ve ergenleri etkileyen ve sıklıkla yetişkinliğe kadar devam eden yaygın görülen nörogelişimsel bozukluklardan biridir.

Hiperaktivite, dikkatsizlik ve dürtüsellik ile karakterizedir. DEHB'li çocuklar ve yetişkinlerde öğrenme sorunları, akademik performansta düşüklük, depresyon, anksiyete, bağımlılık gibi birçok psikiyatrik hastalık görülme sıklığı artar. Genetik ve çevresel faktörler de dahil olmak üzere çeşitli risk faktörlerinin DEHB etiyolojisine rol oynadığı düşünülmektedir. Çevresel faktörler arasında diyet ve yaşam tarzının DEHB riskinde artışına neden olduğuna dair kanıtlar vardır. Ayrıca DEHB’ si olan çocuklar sağlıksız beslenme alışkanlıkları açısından daha yüksek risk altında olabilir. Bazı çalışmalar DEHB'li çocukların yeme kontrolünü kaybedebileceğini ve sağlıksız yiyecekleri seçebileceğini göstermiştir.

Beynin İşlevi Olumsuz Etkilenmekte

Tatlandırılmış içecekler/meşrubatlar, yağ ve şeker oranı yüksek gıdalar yada fast food olarak bilinen gıda tüketimi ile bozulan glikoz metabolizması, öğrenme, dikkat gibi birçok beynin işlevini olumsuz etkiler. Karbonhidratlara ve doymuş yağ asitlerine hem akut hem de kronik maruziyet, bellek performansı ve dikkat üzerinde olumsuz bir etkiye sahiptir. Yüksek şeker tüketimi, beyinde, nörotrofin düzeylerini düşürür, nöroinflamasyona yol açar ve kan-beyin bariyerinin yapısına zarar vererek başta hipokampus olmak üzere birçok beyin bölgesini olumsuz etkilemektedir. Ayrıca yağ ve şeker oranı yüksek gıdalar beyinde dopamin salınımını artırır. Beyin ödül sistemini etkiler ve yüksek glikoz ve yağ içeren gıdalara bağımlılık oluşabilir.



Çekmeköy’de Başarılı Çalışmalara Başarı Belgesi ile Takdir

AK Parti İstanbul İl Başkanı Abdullah Özdemir Üsküdar’da Başkan Taha Sarıcaoğlu ile Sahadaydı

DOYASIYA EĞLENCE: KAR, HORON, HALAY, BALIK VE SUCUK EKMEK

ÜMRANİYE’DEN OLİMPİYAT HAYALİNE: GENÇ YÜZÜCÜ EMİR DENİZ KILIÇ ZİRVEYE KULAÇ ATIYOR

MEVSİMLİK AĞAÇ BUDAMA ÇALIŞMALARI DEVAM EDİYOR

Çekmeköy Yeşilay: 2026 Bağımlılıkla Mücadele Yılı Olacak

Terlan Kaya Yeniden Oda Başkanı Seçildi

Başkan Sarıcaoğlu Bir Aileyi Daha Mutlu Etti

Başkan Sarıcaoğlu'dan Anlamlı Etkinlik

Başkan Lekesiz Soğuk Sıcak Demeden Koşturuyor

Fatih Ormancı'dan Emniyet Müdürü Şen'e Hayırlı Olsun Ziyareti

DOPDOLU BİR YARIYIL TATİLİ ÇOCUKLARI BEKLİYOR

ÜMRANİYE BELEDİYESİ, MOZAİK KURSU İLE GELENEKSEL SANATLARI YAŞATMAYA DEVAM EDİYOR

ÜMRANİYE’ BELEDİYESİ'NDEN ÇOCUKLARA YARIYIL TATİLİ HEDİYESİ

Üsküdar’ın geleceği masa başında değil, sahada şekillenecek

ÜMRANİYE BELEDİYESİ’NDEN MİRAÇ GECESİ PROGRAMI

Başkan Çerkez'den Halk Buluşması

Başkan Çerkez Öğrencilerin Karne Sevincine Ortak Oldu

ÜMRANİYE BELEDİYESİ'NDEN GELENEKSEL BASIN BULUŞMASI

Kaymakam Resul Çelik'i Doğa Severler Derneği Ağırladı

Üsküdar AK Parti Yerel Basını Unutmadı