• BIST 100

    12265,98%0,43
  • DOLAR

    49,14% 0,03
  • EURO

    54,95% -0,18
  • GRAM ALTIN

    6643,95% 1,51
  • Ç. ALTIN

    10574,91% 1,07

Çocuklarda Beyin Gelişimine Büyük Darbe! Sağlıksız Beslenmenin Tehlikeleri

Çocuklarda Beyin Gelişimine Büyük Darbe! Sağlıksız Beslenmenin Tehlikeleri

Sağlıksız beslenme alışkanlıkları çocuklarda dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu (DEHB) gibi bilişsel sorunları tetiklemektedir. Bu sorunları Doç. Dr. Işıl Göğcegöz sizler için detaylandırdı.

Çocuklarda Beyin Gelişimine Büyük Darbe! Sağlıksız Beslenmenin Tehlikeleri

Sağlıksız beslenme alışkanlıkları çocuklarda dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu (DEHB) gibi bilişsel sorunları tetiklemektedir. Bu sorunları İstanbul Okan Üniversitesi Hastanesi Psikiyatri bölümünden Doç. Dr. Işıl Göğcegöz sizler için detaylandırdı.

Dikkat Eksikliği Ve Hiperaktivite Bozukluğu Nedir?

Dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu (DEHB), çocukları ve ergenleri etkileyen ve sıklıkla yetişkinliğe kadar devam eden yaygın görülen nörogelişimsel bozukluklardan biridir.

Hiperaktivite, dikkatsizlik ve dürtüsellik ile karakterizedir. DEHB'li çocuklar ve yetişkinlerde öğrenme sorunları, akademik performansta düşüklük, depresyon, anksiyete, bağımlılık gibi birçok psikiyatrik hastalık görülme sıklığı artar. Genetik ve çevresel faktörler de dahil olmak üzere çeşitli risk faktörlerinin DEHB etiyolojisine rol oynadığı düşünülmektedir. Çevresel faktörler arasında diyet ve yaşam tarzının DEHB riskinde artışına neden olduğuna dair kanıtlar vardır. Ayrıca DEHB’ si olan çocuklar sağlıksız beslenme alışkanlıkları açısından daha yüksek risk altında olabilir. Bazı çalışmalar DEHB'li çocukların yeme kontrolünü kaybedebileceğini ve sağlıksız yiyecekleri seçebileceğini göstermiştir.

Beynin İşlevi Olumsuz Etkilenmekte

Tatlandırılmış içecekler/meşrubatlar, yağ ve şeker oranı yüksek gıdalar yada fast food olarak bilinen gıda tüketimi ile bozulan glikoz metabolizması, öğrenme, dikkat gibi birçok beynin işlevini olumsuz etkiler. Karbonhidratlara ve doymuş yağ asitlerine hem akut hem de kronik maruziyet, bellek performansı ve dikkat üzerinde olumsuz bir etkiye sahiptir. Yüksek şeker tüketimi, beyinde, nörotrofin düzeylerini düşürür, nöroinflamasyona yol açar ve kan-beyin bariyerinin yapısına zarar vererek başta hipokampus olmak üzere birçok beyin bölgesini olumsuz etkilemektedir. Ayrıca yağ ve şeker oranı yüksek gıdalar beyinde dopamin salınımını artırır. Beyin ödül sistemini etkiler ve yüksek glikoz ve yağ içeren gıdalara bağımlılık oluşabilir.



Çekmeköy Vatan Kahramanları Şehit Gazi Derneği İlk Toplantısını Yaptı

Çekmeköy Vatan Kahramanları Şehit Gazi Derneği İlk Toplantısını Yaptı

Başkan Erdoğan Erdem'in Düzenlediği Programa Başkan Metin Sancak Destek Verdi

Başkan Torlak Semt Pazarında Esnaf ve Vatandaşlarla Hasbihal Etti

AK Parti İstanbul'da ‘İstanbul’u Dinliyoruz' Çalışması Başlattı

Başkan Çetinkaya'dan Alemdağ Caddesi Turu

Eğitimci ve Siyaset Bilimci Şenel'den Dış Politika Uyarsı

Çekmeköy Kaymakamı Bilgin'e Ordululardan Ziyaret

Çekmeköy Sivas ve İlçeleri Derneği'nden Yöneticiler Buluşması

Ordulular'dan Başkan Tahsin İnce'ye Ziyaret

BİLİM ÜMRANİYE TEKNOFEST GÜNEYDOĞU’DA ÇOCUKLARI BİLİM VE TEKNOLOJİYLE BULUŞTURDU

ÜMRANİYE’DE MAHALLE MAHALLE TEMİZLİK ÇALIŞMASI

ÜMRANİYE’DE DÜNYA YAŞLILAR GÜNÜ’NDE KUŞAKLAR ARASI BULUŞMA

ÇEKMEKÖY KENT KONSEYİ'NDEN İSTİŞARE VE DİYALOG TOPLANTISI

Çekmeköy'de Dünya Yürüyüş Günü'ne Özel Yürüyüş

Cumhurbaşkanı Çekmeköy Heyetini Kabul Etti

Çekmeköy Yeşilay'dan ‘Sevgi Ağacı’

Çekmeköy AK Parti'den Yaşlılar Günü'nde Anlamlı Ziyaret

Çekmeköy'de Yaşlılar İçin Anlamlı Program

ÇEKMEKÖY’DE “TÜRKİYE YÜZYILI” BULUŞMALARI GERÇEKLEŞTİRİLDİ

İSMAİL TÜRÜT’LE ÇEKMEKÖY’DE KARADENİZ RÜZGÂRI

İÇİŞLERİ BAKANI MUSTAFA ÇİFTÇİ’DEN ÜMRANİYE’YE ZİYARET