• BIST 100

    11123,47%0,06
  • DOLAR

    42,47% 0,09
  • EURO

    49,28% 0,12
  • GRAM ALTIN

    5748,45% 0,07
  • Ç. ALTIN

    9326,92% 0,00

Çocuklarda Beyin Gelişimine Büyük Darbe! Sağlıksız Beslenmenin Tehlikeleri

Çocuklarda Beyin Gelişimine Büyük Darbe! Sağlıksız Beslenmenin Tehlikeleri

Sağlıksız beslenme alışkanlıkları çocuklarda dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu (DEHB) gibi bilişsel sorunları tetiklemektedir. Bu sorunları Doç. Dr. Işıl Göğcegöz sizler için detaylandırdı.

Çocuklarda Beyin Gelişimine Büyük Darbe! Sağlıksız Beslenmenin Tehlikeleri

Sağlıksız beslenme alışkanlıkları çocuklarda dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu (DEHB) gibi bilişsel sorunları tetiklemektedir. Bu sorunları İstanbul Okan Üniversitesi Hastanesi Psikiyatri bölümünden Doç. Dr. Işıl Göğcegöz sizler için detaylandırdı.

Dikkat Eksikliği Ve Hiperaktivite Bozukluğu Nedir?

Dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu (DEHB), çocukları ve ergenleri etkileyen ve sıklıkla yetişkinliğe kadar devam eden yaygın görülen nörogelişimsel bozukluklardan biridir.

Hiperaktivite, dikkatsizlik ve dürtüsellik ile karakterizedir. DEHB'li çocuklar ve yetişkinlerde öğrenme sorunları, akademik performansta düşüklük, depresyon, anksiyete, bağımlılık gibi birçok psikiyatrik hastalık görülme sıklığı artar. Genetik ve çevresel faktörler de dahil olmak üzere çeşitli risk faktörlerinin DEHB etiyolojisine rol oynadığı düşünülmektedir. Çevresel faktörler arasında diyet ve yaşam tarzının DEHB riskinde artışına neden olduğuna dair kanıtlar vardır. Ayrıca DEHB’ si olan çocuklar sağlıksız beslenme alışkanlıkları açısından daha yüksek risk altında olabilir. Bazı çalışmalar DEHB'li çocukların yeme kontrolünü kaybedebileceğini ve sağlıksız yiyecekleri seçebileceğini göstermiştir.

Beynin İşlevi Olumsuz Etkilenmekte

Tatlandırılmış içecekler/meşrubatlar, yağ ve şeker oranı yüksek gıdalar yada fast food olarak bilinen gıda tüketimi ile bozulan glikoz metabolizması, öğrenme, dikkat gibi birçok beynin işlevini olumsuz etkiler. Karbonhidratlara ve doymuş yağ asitlerine hem akut hem de kronik maruziyet, bellek performansı ve dikkat üzerinde olumsuz bir etkiye sahiptir. Yüksek şeker tüketimi, beyinde, nörotrofin düzeylerini düşürür, nöroinflamasyona yol açar ve kan-beyin bariyerinin yapısına zarar vererek başta hipokampus olmak üzere birçok beyin bölgesini olumsuz etkilemektedir. Ayrıca yağ ve şeker oranı yüksek gıdalar beyinde dopamin salınımını artırır. Beyin ödül sistemini etkiler ve yüksek glikoz ve yağ içeren gıdalara bağımlılık oluşabilir.



ÜMRANİYE BELEDİYESİ, EBRU KURSUYLA GELENEKSEL SANATLARI YAŞATMAYA DEVAM EDİYOR

6. ÜMRANİYE KİTAP FUARI 140 BİN ZİYARETÇİNİN KATILIMIYLA TAMAMLANDI

SOHBET, MÜZİK VE BOLCA EĞLENCE: MOTİVASYON BULUŞMALARI

IHLAMUR KAFE, TRABZONPARK MİLLET BAHÇESİ’NDE HİZMETE AÇILDI

ÜMRANİYE BELEDİYESİ ZABITA EKİPLERİNDEN TEPEÜSTÜ’NDE GENEL DENETİM

Başkan Sarıcaoğlu ve Kalay'dan Kemal Akar'a Ziyaret

Başkan Salim Çetinkaya'dan Pazar Ziyaretleri Devam Ediyor

Çekmeköy Kars Ardahan Iğdır Dernek Başkanı Karakaya Başkan Sırmacı'yı Ziyaret Etti

Misiad Üsküdar Şube Başkanı Makıroğlu'na Hayırlı Olsun Ziyaretleri Sürüyor

ÇEKMEKÖYLÜ GİRESUNLULAR'DAN BAŞKAN FATİH SIRMACI’YA HAYIRLI OLSUN ZİYARETİ

Kaymakam Çelik'ten Başkan Sırmacı'ya İade-i Ziyaret

Çekmeköy İYİ Parti'den Çekmeköy Müftülüğü'ne Nezaket ziyareti

ASİAD'IN 3. ONUR ÖDÜLLERİ GECESİ RENKLİ GÖRÜNTÜLERE SAHNE OLDU

Çekmeköy AK Parti Sosyal Politikalar Başkanlığı Sahalardan İnmiyor

ŞEBİNKARAHİSAR KINIK KÖYÜ DERNEĞİ 26. YILINI COŞKUYLA KUTLADI

Başkan Sarıcaoğlu Ünalan Mahalle Esnafları İle Bir Araya Geldi

Esat Kalay'dan Ümraniye Ziyareti

Başkan Çerkez Engelsiz Yaşam Merkezi'ni Ziyaret Etti

Ümraniye Kent Konseyi'nin Bu Ayki Konuğu İlçe Emniyet Müdürü Adnan Ayhan Oldu

AK Parti Çekmeköy Yaşlılar Komisyonu Toplandı

Üsküdar Hareketi Lideri Cemil Sucu’dan Vakıf ve Derneklerde “Maaşlı Personel” Uyarısı