• BIST 100

    17717,55%-1,52
  • DOLAR

    47,16% 0,13
  • EURO

    53,99% -0,05
  • GRAM ALTIN

    6093,56% 1,21
  • Ç. ALTIN

    9716,55% 0,28

AKCİĞERİNİZDE DE YÜKSEK TANSİYON OLABİLİR

AKCİĞERİNİZDE DE YÜKSEK TANSİYON OLABİLİR

Memorial Ataşehir Hastanesi Göğüs Cerrahisi Bölümü’nden Prof. Dr. Bedrettin Yıldızeli pulmoner endarterektomi ( PEA) işlemi ile ilgili bilgi verdi.

AKCİĞERİNİZDE DE YÜKSEK TANSİYON OLABİLİR

Nefes darlığı, yorgunluk, kalpte çarpıntı gibi şikayetlerle kendini gösterebilen ancak çoğu zaman tanı konulamayan pulmoner hipertansiyon yani akciğer hipertansiyonu yaşam kalitesini düşüren hastalıklardan biri olarak karşımıza çıkıyor. Pulmoner endarterektomi adı verilen yöntemle hastanın şikayetlerinden kurtulması ve sağlıkla nefes alıp iş ve sosyal yaşamına dönebilmesi mümkün olabiliyor. Memorial Ataşehir Hastanesi Göğüs Cerrahisi Bölümü’nden Prof. Dr. Bedrettin Yıldızeli pulmoner endarterektomi ( PEA) işlemi ile ilgili bilgi verdi. 

Kalp yetmezliği ve hayati riske yol açabilir

Kronik Tromboembolik Pulmoner Hipertansiyon (KTEPH), akciğer damarlarında tekrarlayan pıhtıların (emboli) birikmesi sonucu gelişen ve akciğerlerde kan akışını engelleyerek yüksek tansiyona (Pulmoner Hipertansiyon) neden olan ciddi bir hastalıktır. KTEPH, pulmoner arterlerdeki bu tıkanıklıklar nedeniyle kanın akciğerlerden geçişini zorlaştırır ve kalbin sağ ventrikülünde baskı artışına yol açar. Tedavi edilmezse, bu durum ciddi kalp yetmezliği ve diğer hayati risklere neden olabilir.

Bu yöntem yaşam kalitesini artırıyor

Pulmoner endarterektomi (PEA), KTEPH tedavisinde tam tedavi şansı veren tek yöntemdir. Bu ameliyat, tıkanıklık yaratan pıhtıların ve fibrinöz materyalin akciğer damarlarından temizlenmesini amaçlar. Ameliyat, genel anestezi altında gerçekleştirilir ve cerrah, göğüs kafesini açarak kalpten akciğere gelen damarlara erişir. Bu süreçte, hastanın kan dolaşımı bir kalp-akciğer makinesi (ekstrakorporeal dolaşım) ile sağlanır. Ameliyatta sağ akciğerde 10 ve sol akciğerde 8 tane olan akciğer damalarında yer alan tıkanıklıklar, damarın başından ucuna kadar, dikkatlice çıkararak damarların tekrar normal kan akışına kavuşmasını sağlanır.

Bu ameliyatlar, hastaların yaşam kalitesini önemli ölçüde artırmakta ve uzun dönem hayatta kalma oranlarını yükseltmektedir.

Pulmoner Endarterektomi Ameliyatının 3 avantajı

Pulmoner endarterektomi, uygun hastalar için birçok fayda sağlar:

  • Semptomların Hafiflemesi: Nefes darlığı, göğüs ağrısı ve yorgunluk gibi KTEPH belirtilerinin azalması.
  • Yaşam Kalitesinin Artması: Hastaların günlük aktivitelerine geri dönmelerini sağlamak.
  • Hayatta Kalma Oranlarının Artması: Ameliyat sonrası uzun vadeli hayatta kalma oranlarının iyileşmesi.

Ameliyat öncesinde, hastalar detaylı bir değerlendirmeden geçer. Bu değerlendirme, ameliyatın risklerini minimize etmek ve en iyi sonuçları elde etmek için önemlidir. Ameliyat sonrası dönemde ise hastalar, yoğun bakım ünitesinde yakından izlenir ve iyileşme sürecinde dikkatli bir rehabilitasyon programına tabi tutulur.

Pulmoner endarterektomi, KTEPH tedavisinde hayat kurtarıcı bir müdahale olarak kabul edilmektedir. Bu ameliyatı gerçekleştiren deneyimli cerrahlar, başarı oranlarını artırmakta ve hastaların yaşam kalitesini yükseltmektedir. KTEPH teşhisi konulan hastalar, bu tür uzmanlaşmış merkezlerde ve tecrübeli cerrahlar tarafından tedavi edildiğinde, en iyi sonuçlara ulaşma şansını elde ederler.



15 Temmuz'da Ümraniye’de Binlerce Kişi Tek Yürek Oldu

ÜTED, 15 Temmuz Ruhunu Şehitler Köprüsü’nde Yaşattı

Başkan Taha Sarıcaoğlu'dan 15 Temmuz Mesajı

Çekmeköy'de Şehitler Taşdelen Hacı Yusuf Cebir Camii’nde Dualarla Yâd Edildi

Üsküdar AK Parti Ailesi Piknikte Buluştu

Salim Çetinkaya'nın Mutlu Günü

Çekmeköy Belediyesi'nin ‘Mahallemde Şenlik Var’ Etkinlikleri Sürüyor

Sancaktepe AK Parti'den Piknik Şöleni

EBRU AÇIKGÖZ: HAT SANATI MANEVİ BİR YOLCULUKTUR

BAŞKAN YILDIRIM AKİT TV’DE SORULARI YANITLADI, PROJELERİ ANLATTI

VATANDAŞ SORUYOR, BAŞKAN CEVAPLIYOR PROGRAMI ATAKENT MAHALLESİ’NDE GERÇEKLEŞTİ

ÇEKMEKÖY AKADEMİ’DEN LGS’DE BÜYÜK BAŞARI

Çekmeköy'de ‘Mahallemde Şenlik Var’ coşkusu

Çekmeköy Belediye Meclis Üyesi Osman Nuri Taşkın'dan 15 Temmuz Mesajı

MECLİS ÜYESİ CEMİL ÖZDEMİR: “ÇEKMEKÖY’DE SOSYAL BELEDİYECİLİK, ZAMLA DEĞİL ADALETLE OLUR”

MAHALLEMDE ŞENLİK VAR BAŞLADI

ÇEKMEKÖY’DE MUHARREM AYININ BEREKETİ MAHALLELERE TAŞINDI

SREBRENİTSA’NIN ACISI BELGESELLE BİR KEZ DAHA HAFIZALARA KAZINDI

Çekmeköy Belediyesi'nden Çoçuklara Masal Dinletisi

Asiad'dan Uluslararası Atılım

ÇEKMEKÖY'ÜN İKİNCİ EMEKLİ KÜLTÜREVİ KAPILARINI AÇTI