Musa Has


Seçim Analizi

31 Mart yerel seçimleri nihayet son buldu. Seçimler sakin bir havada ve önemli bir olumsuzluk yaşanmadan sonuçlandı. Halk kararını verdi ve son noktayı koydu.


Seçim Analizi

31 Mart yerel seçimleri nihayet son buldu. Seçimler sakin bir havada ve önemli bir olumsuzluk yaşanmadan sonuçlandı. Halk kararını verdi ve son noktayı koydu.

Bu seçimin sonuçları birçok mesajı içermekle beraber, siyasi partilere de önemli ip uçları vermiş oldu.

Seçimlerin ardından ilk açıklamayı yapan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan seçmene küsülmeyeceğini ve bu mesajdan ders alıp gerekeni yapmak olduğunu ve yapacaklarını söyledi.

Görünen o ki; seçimin galibi CHP gibi görünse de aslında bu CHP'nin tek başına bir başarısı olarak görülmemeli. 

Zira altılı masadaki partilerin oyları ve emeklilerin tepki oyları CHP'de toplandı. Elbette bu oylar hükümete bir tepki niteliğindeydi ve hükümete ders vermek amacı ile emaneten verildi.

Bu seçimlerin sürpriz sonuçlar doğurduğuna herkes müttefik. Çünkü ne muhalefet ne de iktidar böyle bir sonucu beklemiyordu. Bazı tahminler tamamen yanlış çıktı ve sadece son haftalarda bazı anketçilerin tahmilerinde ufak sapmalarla isabet oldu.

Artık bundan sonra kazananların çalışma performansı ve vaatlerini tutup tutmamalarına bakılacak. İktidar ise eğer emekli maaşlarında bir iyileşme yapmazsa ve enflasyon ve hayat pahalılığında bir düşüş sağlamazsa durum kendi açısından büyük bir risk olur.

Diğer yandan altılı masanın bileşenlerinden CHP dışındaki partilerin artık sonu görünüyor ve siyasi sahneden çekileceklerini gösteriyor. Yeniden Refah Partisi ise büyük bir hata yapmazsa yükselişini sürdürebilir. Yine görünen şu ki: Dört eğilim dediğimiz demokrat, halkçı, milliyetçi ve dini argümanları kullanan ve bu dört eğilimi propaganda vasıta yapan dört ana parti dışındaki partilerin bir varlık gösteremeyeceği bir vakıadır.