Kaya Çardak


ÖDENMEYEN SGK PRİMLERİ GİDER YAZILAMAZ?.

Gelir ve Kurumlar Vergisi mükellefi olan işverenler, çalıştırdıkları personellerin sigorta primlerini ödemezlerse gider yazmaları mümkün değildir.


Gelir ve Kurumlar Vergisi mükellefi olan işverenler, çalıştırdıkları personellerin sigorta primlerini ödemezlerse gider yazmaları mümkün değildir.  Ödenmeyen Sosyal Güvenlik Primlerinin gider yazılamaması konusunda işçi primi veya işveren primi diye bir ayırım da yoktur. Bu nedenle, mükelleflerin SGK´ya ödenmeyen sigorta pirimi işçi veya işveren hissesi ayırımı yapmadan gelir veya kurumlar vergisinin matrahının tespitinde gider olarak dikkate almamaları gerekmektedir.

Gelir Vergisi Kanunu´nun 40/2´deki amir hükmü gereği sigorta primlerinin ödenmesi halinde gider yazılabileceği belirtilmektedir.

Yine aynı şekilde Kurumlar Vergisi Kanununun 13. Maddesinde de ödenmeyen sigorta primlerinin gider yazılamayacağı yazılıdır.

5510 Sayılı Sosyal Güvenlik Kanunu´nun 88. Maddesinde de işverenlerin bir ay içinde çalıştırdığı sigortalıların primlerine esas tutulacak kazançlar toplamı üzerinden bu kanun gereğince hesaplanacak prim tutarlarını ücretlerinden kesmeye ve kendisine ait prim tutarlarını da bu miktara ekleyerek en geç ertesi ayın sonuna kadar Sosyal Güvenlik Kurumuna ödemek zorunda oldukları devamında kuruma fiilen ödenmeyen prim tutarlarının Gelir ve Kurumlar Vergisi uygulamasında gider yazılamayacağı ifade edilmektedir.

Yukarıda belirtilen kanun maddeleri dikkatlice incelendiğinde kuruma fiilen ödenmeyen sigorta primlerinden bahsedilmekte işçi primi ya da işveren payı diye bir ayırım yapılmamıştır.  Uygulamada bu hususta hatalara düşüldüğü ve sadece SGK İşveren payı  kanunen kabul edilmeyen gider olarak yazıldığı görülmektedir.

Sonuç; ödenmeyen SGK primine ait sadece işveren payının mı yoksa hem işçi hem işveren payının mı kanunen kabul edilmeyen gider yazılacağı konusunda hiçbir şüphe yoktur. Ödenmeyen hem işveren payı ve hem de işçi payı gider yazılamaz. Diğer bir ifade ile ödenmeyen SGK Primlerinin tamamı gider yazılamaz.  

Kaya Çardak

Mali Müşavir & Bağımsız Denetçi