• BIST 100

    9079,97%3,1
  • DOLAR

    32,36% 0,14
  • EURO

    34,95% -0,28
  • GRAM ALTIN

    2324,15% 0,22
  • Ç. ALTIN

    3843,45% 0,00

BAHARA SAĞLIKLI BESLENEREK MERHABA DEYİN

BAHARA SAĞLIKLI BESLENEREK MERHABA DEYİN

İnsan bedeni her mevsim geçişinde adaptasyon süreci yaşıyor. Uyku hali, ağrılar, halsizlik ve depresif bir ruhla gelen bahar, vücudu yorgun düşürüyor.

BAHARA SAĞLIKLI BESLENEREK MERHABA DEYİN

İnsan bedeni her mevsim geçişinde adaptasyon süreci yaşıyor. Uyku hali, ağrılar, halsizlik ve depresif bir ruhla gelen bahar, vücudu yorgun düşürüyor. Güneşsiz ve soğuk kış aylarından sonra kapıyı çalan yeni mevsimi dinç karşılamak için sağlıklı ve dengeli beslenmek gerekiyor. Memorial Ankara Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü´nden Dyt. Emine Yüzbaşıoğlu, bahar aylarında sağlıklı beslenme konusunda bilgi verdi.

Bahar tazeliğinde kahvaltı sofraları hazırlayın

Özellikle bu aylarda sabah uyanmak ve güne başlamak zorlaşır. Bunu aşmanın en basit yolu ise güne sağlıklı bir kahvaltıyla başlamaktır. Yumurta, beyaz peynir, bol yeşillik, 1 tatlı kaşığı bal veya pekmez, posalı ekmek sağlıklı bir kahvaltı mönüsüdür. Genelde sağlıklı olduğu düşünülerek içilen taze sıkılmış meyve suları içerisinde bulunan meyve şekeri sebebiyle fazla kalori alımına neden olurken, kahvaltıdan kısa bir süre sonra tekrar açlık hissi oluşmasına yol açmaktadır. Bu sebeple kahvaltıda meyve suyu yerine meyvenin kendisinin yenmesi sağlık açısından daha uygundur.

Meyveleri kabuğuyla tüketin

Sağlıklı beslenmenin başlıca kuralı az ve sık yemektir. Bu kural bahar beslenmesinde bir kat daha önem kazanmaktadır. Uzun süre aç kalmak şeker düşmesine (hipoglisemiye) neden olmakta, bu durum da beraberinde stres, baş dönmesi, halsizlik gibi şikayetleri getirmektedir. Bahar aylarında bu istenmeyen durumları yaşamamak için öğün aralarını sıklaştırmalı, 2-2,5 saatte bir sağlıklı atıştırmalar yapılmalıdır. Sağlıklı ara öğün olarak; meyve, süt veya ayran, galeta, hafif sütlü tatlılar tercih edilebilir. Baharın gelmesiyle baş gösteren sindirim sistemi problemlerini ortadan kaldırmak için, günlük alınan posa miktarını artırmak gerekmektedir. Öğünlerde salata ve sebze yemekleri yemek, meyveleri kabuğuyla tüketmek, posalı ekmek tercih etmek ( tam buğday, kepek, çavdar gibi) bu problemleri önlemek için başlıca çözümler arasında sayılabilir.

Hafif mönüler tercih edin, bol su için

Hamur işleri, şerbetli tatlılar, kızartmalar gibi ağır yemeklerin sindirimi zordur. Bu tür yemekler doygunluk hissinin geç oluşmasına neden olacağından tüketilecek porsiyon büyür ve yemek sonrasında uyku kaçınılmaz hale gelir, bahar yorgunluğu artar. Bu sebeple baharda daha hafif ve sağlıklı mönüler tercih edilmelidir. Fazla çay, kahve tüketimi içindeki tanenler sebebiyle vücutta su tutulmasına neden olmaktadır. Mevsim değişikliklerinde vücudun adaptasyonu sürecinde vücutta ödem oluşmaktadır. Tüketilen tanenli içecekler ödemli durumu artıracağından, baharda bu tür içecekler sınırlandırılmalıdır. Bu aylarda rahatlatıcı ve ödem attırıcı etkisiyle adaçayı, papatya çayı, yeşil çay gibi bitki çayları tercih edilmelidir.

Az kalorili ve tek yönlü diyetlerden kaçının

Yazın yaklaşması ile birlikte kışın alınan kilolar birçok kişide stres oluşturmaktadır. Bu stres sağlıksız diyetlerle çabuk kilo verme isteğini de beraberinde getirir. Az kalorili diyetler, tek yönlü beslenme ( protein ağırlıklı diyetler) ve ağır fiziksel aktiviteyi kapsayan diyetler kişinin hızlı kilo vermesini sağlarken sağlığını olumsuz yönde etkilemekte, bu durum bahar yorgunluğuyla birleşince yaşam kalitesinin düşmesine neden olmaktadır. Baharda yapılacak diyette hedef hızlı kilo vermek yerine sağlıklı kilo vermek olmalıdır. Haftada 1-1,5 kilo kaybı sağlıklı kabul edilir. Diyet kişiye özel olmalı, boyuna, yaşına, kilosuna ve beslenme alışkanlıklarına uygun olmalı,fiziksel aktiviteyle desteklenmelidir.



TEPE ÜSTÜ MAHALLE SAKİNLERİNE MÜJDE:DÖNÜŞÜM BAŞLIYOR

İFTAR SOFRASI ŞEHİT AHMET ÜVENÇ PARK'NDA KURULDU

ÇEKMEKÖY TABİAT OKULU ÖĞRENCİLERE KAPILARINI AÇTI

HEKİMBAŞI'NDA YENİ EVLERİNİ GÖREN KADINLAR:EVLERİMİZ ÇOK GÜZEL OLMUŞ

Tuzla’da Kurum’a yoğun ilgi

Tuzla’da iftar çadırı geleneği bu yıl da devam ediyor

ÇEKMEKÖY’ÜN GELECEĞİNİ ŞEKİLLENDİRECEK PROJELER

Yalçınkaya Ailesi'nden Geleneksel İftara Yoğun Katılım

Sivas Vadi Federasyonu İftarına Yoğun Katılım

BİNLERCE KİŞİ ÜMRANİYE'DEKİ DEV ETKİNLİK ÇADIRI'NDA BULUŞUYOR

Ümraniye Belediyesi tarafından Dünya Yetimler Günü münasebetiyle Birlik Dayanışma ve Dostluk iftarı düzenlendi.

Dadaşlardan Başkan Yazıcı’ya sürpriz: Konfeti ve sloganlarla karşılandı

Başkan Yazıcı, şehit aileleri ve gazilerle iftar sofrasında buluştu

Sancaktepe Kaymakamlığı'dan Yetim ve Öksüz çocuklara Özel İftar

Tuzla’da geleneksel yetimler iftarı yine gönülleri ısıttı

Tuzla'da gençlere müjde: Genç Kart'ın 13. yılına özel çekiliş heyecanı

ÇEKMEKÖY NECATİ ALKAN SPOR VE KÜLTÜR MERKEZİ YENİLENDİ

GENÇLER SORDU BAŞKAN POYRAZ CEVAPLADI

Bir İnsan Bir Fikir Derneği Şehitler İçin İftar Programı Düzenledi

Dilaver Koç'un Annesi Hakka Uğurlandı

CHP Çekmeköy Belediye Meclis Üyesi Adayları Soner Çiçekli ve Azîz Fidan İftarında İzdiham Oluştu